Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
17 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
A sóra szüksége van a szervezetnek, de túlzott bevitele növeli bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát, fokozhatja a csontokból a kalciumvesztést, így növelve a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Túlzott bevitele különösen kedvezõtlen ? fõleg a vizenyõ kialakulására hajlamos kismamák esetében ?, ha hiányos kálium és magnézium bevitellel társul.
Az egészség megõrzése szempontjából naponta 2-3 g nátrium bevitelére lenne szükség, amelyet 5-6 g konyhasó fogyasztásával tudunk fedezni.
Mit kell tudnunk a zsiradékokról?
Megfelelõ mennyiségû, és minõségû zsiradékra a szervezetnek szüksége van, hiszen többek között nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a hormonok képzéséhez, hozzájárul a testhõmérséklet állandó szinten tartásához, és energiát biztosít a szervezet számára.
A zsiradékhoz egyrészt a fõzéshez, szendvicskészítéshez használatos, illetve az élelmiszerekben lévõ ?látható? és ?rejtett? zsiradékok formájában jutunk hozzá.
|
|
Mit kell tudnunk a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról?
A zöldségfélék, gyümölcsök bõséges fogyasztása az egészséges táplálkozás gerincét képezik. A zöldség-és fõzelékfélék, valamint a gyümölcsök többsége a hüvelyesek kivételével, energiaszegény és magas víztartalommal rendelkezik. A zöldségféléknek és gyümölcsöknek elenyészõ a zsiradék és fehérje tartalma. Többségüknek a szénhidrát tartalma is alacsony, a burgonya, kukorica, zöldborsó, banán és a szõlõ kivételével.
Húsok, húskészítmények, halak, tojás
Mit kell tudnunk a húsokról, a halakról és a tojásról?
Táplálkozásunkban a húsféléknek jelentõs szerepük van, értékes fehérje-és egyes vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt. Fehérjébõl 100 g húsféle átlagosan 20 grammot tartalmaz. A különbözõ húsoknak fajtától és húsrésztõl függõen eltérõ lehet a zsírtartalmuk(1-40 g/ 100 g).
Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12 -vitamin szükséglet mintegy 70%-át húsokkal és húskészítményekkel tudjuk fedezni.
A tej és a tejtermékek alapvetõ fontosságúak az egészséges táplálkozásban, különösen a fejlõdésben lévõ gyermekek, várandós-szoptató anyukák számára.
Jelentõs forrásai a magas biológiai értékû, könnyen emészthetõ fehérjéknek, amelyeknek közel felét táplálkozás élettanilag nélkülözhetetlen, ún. esszenciális aminosavak alkotják. Ezekhez az aminosavakhoz csak a táplálékaink útján tudunk hozzájutni.
Megfelelõ mennyiségû fogyasztása hozzájárul a szervezet napi B2-, B6-, B12-, A-vitamin, cink, magnézium, kalcium igényének fedezéséhez.
Mit kell tudnunk a gabonafélékrõl?
A gabonafélék és gabonaalapú termékek, más néven cereáliák az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóelemei.
Fontos összetett szénhidrát, élelmi rostforrásaink, és egyes ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak. Ilyen szempontból közülük is értékesebbek a teljes értékû gabonafélék. Ide tartoznak a teljes õrlésû lisztbõl készült barna-, korpás-, magokkal dúsított kenyérfélék, pékáruk, a gabonapelyhek, a teljes gabonaszemet tartalmazó õrlemények, natúr gabonapelyhek, müzlik, zabkorpa, hajdina, köles stb.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu