Egészséges táplálkozás Blog: 2007. október

Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 152 fő
  • Képek - 51 db
  • Videók - 140 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 152 fő
  • Képek - 51 db
  • Videók - 140 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 152 fő
  • Képek - 51 db
  • Videók - 140 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 152 fő
  • Képek - 51 db
  • Videók - 140 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

.......Köszöntsük egymást klub ... hírei - 2007. október


Mit tehetünk gyermekeink egészségesebb táplálkozásáért?

64915_924902_normal




Gyermekeink egészsége érdekében mi, a szülõk tehetjük a legtöbbet!

Néhány alapelv, amely segít átgondolni, hogyan tudunk pozitív változásokat elérni:

  • Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendõ mennyiségek!
  • Segítsünk gyermekünknek megérteni, hogy nincs jó vagy rossz étel. Ismertessük meg minél többféle élelmiszerrel és étellel! Mutassunk jó példát, próbáljunk ki újdonságokat!
  • A zsiradékok mennyiségére és minõségére is ügyelni kell!

Tovább 

Táplálkozási és életmód tanácsok a szoptatás idõszakára

64787_993310_normal

Az anyatejes táplálás minden szempontból optimális a baba számára, ezért amíg csak teheti, szoptasson az anya. A baba 6 hónapos koráig ezt mindenképpen ajánlják a szakemberek. Az anyatej termelõdését, optimális összetételét, valamint saját egészségének megóvását, megfelelõ tápanyag-ellátottságát a szoptató anya életmódja, táplálkozása jelentõsen befolyásolja. A baba számára ideális táplálás a szoptatás, ilyenkor az elsõdleges, így nem helyes, ha ez idõ alatt akarja az esetlegesen fennálló súlytöbbletet csökkenteni az anyuka.

Tovább 

 


Élelmiszerhigiéne
62505_199803_normal
A várandós anyák bizonyos fertõzésekkel szemben sokkal fogékonyabbak. A biztonságos táplálék azt jelenti, hogy kevés az esélye annak, hogy az étel elfogyasztása révén valamilyen betegséget kapjunk.Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen feltétele a baktériumoktól, vírusoktól és vegyi szennyezõanyagoktól mentes étel, élelmiszer. A termelõk, az élelmiszer ­feldolgozók, a piacok, az élelmiszerboltok kötelesek az élelmiszert a lehetõ legbiztonságosabb módon feldolgozni és tárolni.

Tovább 



Az édesítõszerekrõl

62506_727221_normal


A mesterséges édesítõszerek két fõ csoportra oszthatók, vannak energiamentes fajták, és olyanok is, amelyek szolgáltatnak energiát, de kevesebbet, mint a cukor. Az egyes édesítõszerekkel kapcsolatban az alábbi információk állnak rendelkezésre, várandósság alatti fogyasztásukkal kapcsolatban.

? Aszpartám (E951): A fenilalanin és az aszparaginsav nevû aminosavak alkotják, és kis mennyiségben tartalmaz még metanolt is.

Tovább 


Az energia-
és tápanyagigény jellemzõi a várandósság folyamán

62507_467154_normal


A fogamzás elõttihez képest több energiára van szüksége a várandós anyukának a magzat, a méh, a méhlepény (placenta) és az emlõ szöveteinek növekedéséhez, az új szövetek alapanyagcseréjéhez és az anyai zsírraktározáshoz. Az energia-és tápanyagigény minden esetben egyéni, amelyet a fogamzást közvetlenül megelõzõ tápláltsági állapot, az életkor, éghajlati viszonyok és a korábbi, illetve erre az idõszakra jellemzõ fizikai aktivitásmértéke határoz meg.

Tovább 


Élettani változások és a súlygyarapodás mértéke a várandósság folyamán

61859_278648_normal


A várandósság folyamán bizonyos élettani változások zajlanak le, amelyekkel összefüggésben megváltozik az anya szervezetének mûködése, közérzete, energia-és tápanyagigénye, táplálkozása.

Belsõ szervek

Több szervrendszer mûködését érinthetik ezek a változások. Így pl. az emésztõrendszert, a keringési rendszert, a hormonális-, légzõ-, kiválasztó-, vérképzõ-, csontrendszert illetve az anyagcserét, amely változások a várandósság alatt fellépõ panaszok, kísérõ jelenségek okai lehetnek.

Tovább 



Gyakorlati tippek várandósoknak

61861_382796_normal


Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendõ mennyiségek

Az egészséges táplálkozás egyetlen étel, vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Bármilyen táplálék része lehet a helyes étrendnek, ha a mértékletességet betartva, azokat megfelelõ mennyiségben, gyakorisággal és arányban fogyasztjuk.


Változatosság az élelmiszerek kiválasztása és az ételek elkészítése terén

Minél többféle élelmiszerbõl állítsuk össze az étrendünket.

Tovább 



Táplálkozási tanácsok várandós anyáknak

61860_477008_normal


Egy új élet útnak indítása nagy felelõsség. A gyermeket tervezõ anyának mind lelkileg, mind testileg fel kell készülnie a terhességre. Ideális esetben a várandósságot megelõzi a fogamzásra való felkészülés, mely a tervezett terhességet elõtt legkésõbb három hónappal kezdõdik.


Ezen idõszak alatt, ha szükséges, és eddig még nem tették meg, a szülõknek változtatniuk kell életmódjukon, el kell hagyni a káros szenvedélyeket, olyan étrendet ajánlott kialakítani, amely a születendõ gyermek számára az optimális feltételeket biztosítja. Az életmódbeli és étrendi változtatások nem kizárólag az édesanyát érinthetik, bár kétségtelen, hogy az õ állapota befolyásolja döntõen a magzat fejlõdését.

Tovább 

Mit tehetünk az étrend kisebb sótartalma érdekében?

61838_517670_normal

  • A megszokott fûszereken kívül a különbözõ fûszernövények széleskörû felhasználásával, változatosabbá tehetjük ételeinket, és a különféle ízesítési eljárások alkalmazásával csökkenthetõ az ételkészítéshez felhasznált só mennyisége.
  • A készételek után sózását, és a friss zöldségfélék sózását tanácsos elhagyni.
  • Ételkészítés közben óvatosan, kóstolás mellett ajánlatos sózni.
  • Törekedjünk a zöldségek valódi ízének megismerésére!

Tovább 



Gyakorlati tanácsok a kíméletes és zsírszegény ételkészítéshez


61832_042156_normal


Az ajánlott konyhatechnológia jellemzõi:

  • kíméletes a táplálékokban lévõ értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz
  • nem igényel túlzott mennyiségû hozzáadott zsiradékot
  • egészségre ártalmas anyagok nem keletkeznek
  • a megszokottnál kevesebb konyhasó kerül felhasználásra
  • kifogástalan élvezeti értéket biztosít


Gyakorlati tanácsok

  • A kíméletes ételkészítési eljárások közül ajánlatos a párolás, ami egyesíti a fõzés és a sütés elõnyös tulajdonságait, gazdagabb ízhatás, magasabb tápérték érhetõ el alkalmazásával.

Tovább 

A vitaminok szerepe, és forrásai

61753_352547_normal

  • A-vitamin(retinol):növekedésben, csont,-fog-, hám-, kötõszövet fejlõdésében, bõr és nyálkahártya-, immunrendszer-és retina (szem ideghártya) mûködésében, Forrásai:tej, tejtermékek, vaj, margarin, hús, máj, vese, halmáj, tojássárgája
  • Karotin (A-vitamin elõanyaga): antioxidáns hatás, Forrásai: sötétzöld, mélysárga, piros zöldségek és gyümölcsök (pl.: paradicsom, pritaminpaprika, endíviasaláta, mángold, paraj, zöldpetrezselyem, rebarbara, sóska, sütõtök, feketegyökér, kajszibarack, sárgadinnye)
  • D-vitamin (kalciferol): csontképzõdésben, fogak épségének megõrzésében, segíti a Ca és a P beépülését a csontba, Forrásai: halak, halmáj olaj, kaviár, tej, tejtermékek, máj, tojás, margarin
  • E-vitamin: antioxidáns hatás, növekedésben, sebgyógyulásban, a sejtmembrán-, izomzat-, szív ­és érrendszer-, bõr egészségének védelmében, termékenységben, Forrásai: olajos magvak, hüvelyesek, növényi olajok, búzacsíra
  • K-vitamin (fillokinon): csontképzésben, véralvadásban (az anyatejbe nem választódik ki, így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemõ számára bevitellel kell biztosítani az újszülöttkori vérzéses betegségek megelõzése céljából), Forrásai: paraj, paradicsom, borsó, brokkoli, káposzta, fejes saláta, tejtermékek, máj
  • C-vitamin: (aszkorbinsav): antioxidáns hatás, immunrendszer mûködésében, növekedésben, szöveti regenerációban, sejtvédõ hatás, sebgyógyulásban, hormonképzõ- désben, segíti a vas-, cink ? és réz felszívódását, Forrásai: citrusfélék, kivi, fekete ribizli, piros ribizli, csipkebogyó, szamóca, málna, eper, egres, cukordinnye, zöldpetrezselyem, zöldpaprika, paradicsom, burgonya, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, sóska, brokkoli
  • Folsav: vérképzésben, emésztõrendszer és szájnyálkahártya épségének megõrzésében, enzimmûködés serkentése, sejtosztódás elõsegítése, magzatvédõ hatás, fejlõdési rendellenességek kivédése, Forrásai:máj, élesztõ, tojássárgája, teljes õrlésû gabonafélék, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack
  • B1-vitamin (tiamin): szénhidrátok lebontásában, idegrendszer energiaellátásában, Forrásai:Teljes kiõrlésû gabonafélék, élesztõ, hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska, tej és tejtermékek, sertéshús, belsõség
  • B2-vitamin (riboflavin): szénhidrát-, fehérje-és zsíranyagcserében, nyálkahártya épségének biztosításában,Forrásai: fehérje-és tej, tejtermékek, tojás, hús, hal, máj, gabonafélék, hüvelyes, élesztõ, olajosmagvak, zöldségek és gyümölcsöknagy része
  • B6-vitamin (piridoxin):Enzimek mûködésében, fehérje-és zsíranyagcserében, vérképzésben, idegrendszeri mûködésben Forrásai:belsõség, hal, marhahús, tej, tejtermékek, tojás, élesztõ, teljes õrlésû gabonafélék, búzacsíra, szárazhüvelyesek, szója, brokkoli, káposzta, olajos magvak, földimogyoró,csonthéjasok, dinnyefélék
  • Niacin: szénhidrát-, zsír-és fehérje anyagcserében, Forrásai: hús, hal, máj, tojás, teljes õrlésû gabonafélék, élesztõ, hüvelyesek, olajos magvak, avokádó, datolya, füge, szilva
  • B12-vitamin (kobalamin): szénhidrát anyagcserében, ideg- és emésztõrendszer mûködésének biztosításásban, vörösvértestképzésben, Forrásai:tej, sajt, hús, hal, tojás, belsõség
  • Biotin (H-vitamin): enzimalkotó, a fehérje-, zsír-és szénhidrátanyagcserében , haj- és szõrzetnövekedésben fontos, Forrásai: ­hús, tojássárga, belsõség, teljes õrlésûgabonafélék, élesztõ, d
  • Pantoténsav: enzimalkotó a szénhidrát és zsíranyagcserében, sebgyógyulásban, bõr és haj épségének biztosításában, szteroid hormonok-, koleszterin és vérfestékek elõállításában, Forrásai:máj, vese, hús, élesztõ, tojás,teljes õrlésû gabonafélék, száraz hüvelyesekForrás: www.oeti.hu

Tovább 



Fõbb tápanyagok - Mi is az a koleszterin, fehérje, szénhidrát...??

61802_119303_normal


Fehérjék

Nagy molekulájú, nitrogéntartalmú vegyületek, amelyek aminosavakból épülnek fel. A fehérjék eltérõ biológiai értékûek lehetnek, amelyet az esszenciális aminosavak mennyisége, és a szervezeten belüli hasznosulás határoz meg.

A sejtek fontos építõanyagai, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotó elemei, kolloid tulajdonságaik miatt jelentõsek a víz megkötésében, szállításában, és más tápanyagok szállításában, valamint energiaforrásként is hasznosulhatnak.

Tovább 



A
z élelmiszer adalékanyagokról

61804_609249_normal


A termékek címkéjén az összetevõk között megtaláljuk az E-számokkal is jelzett, az elõállítás során felhasznált adalékanyagokat.

Az ?E-számok? Európa országaiban egységes jelöléssel rendelkezõ adalékanyagok, amelyek azért is kapták ezt a jelölést, hogy az arra érzékeny, allergiás fogyasztók a címkérõl minden körülmények között leolvashassák, ha számukra veszélyes anyagot tartalmaz az élelmiszer. Az adalékanyagokat az élelmiszer tulajdonságainak kedvezõ irányba történõ befolyásolására alkalmazzák.

Tovább 



Mire figyeljünk oda vásárláskor?

61801_219591_normal


Elsõdleges szempont, hogy jó minõségû, biztonsággal elfogyasztható élelmiszereket vásároljunk.


Ennek érdekében tanácsos az alábbi szempontokat figyelembe venni az áru kiválasztásakor.


  • A termék minõségét részben a külseje alapján, ránézésre ítélhetjük meg. Mindig friss, ép zöldségfélét, gyümölcsöt válasszunk, csomagolt termékek esetén gyõzõdjünk meg a csomagolás épségérõl.
  • Fontos szempont, hogy a terméket az üzletben megfelelõ körülmények között legyen tárolva.

Tovább 



A bioélelmiszerekrõl

61743_962180_normal

A bio-, illetve organikus élelmiszer ellenõrzött ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelõen elõállított termék, amely rendelkezik az ellenõrzõ-tanúsító szervezet tanúsítványával és a termékcímkéjén megtalálható az ellenõrzõ szervezettõl származó jelölés.


A jelölésben megtalálható:

  • a szervezet neve,
  • a HU-ÖKO-01, vagy a HU-ÖKO-02 kódszáma,
  • az ?Ellenõrzött ökológiai gazdálkodásból? vagy ?Ellenõrizte: (kódszám) felirat.

Tovább 



Mit kell tudnunk a folyadékfogyasztásról?


61723_089839_normal


A szervezet zavartalan mûködéséhez a folyadékfelvétel (ételek, italok útján) és a folyadékleadás (vizelet-, székletürítés, párolgás, légzés) egyensúlyára van szükség.


Ezt az egyensúlyi állapotot egyéb tényezõk is befolyásolják, például a fizikai aktivitás, éghajlat, külsõ hõmérséklet, szaunázás, láz, hasmenés és a hányás.Ha felborul a folyadékháztartás egyensúlya, csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítõképesség.

Tovább 



Édességek és cukor

61711_477364_normal


Mit kell tudnunk az édességekrõl és a cukrokról?


Az édes ízt szinte mindenki szereti, azonban a sütemények, édességek közös jellemzõje a magas szénhidrát tartalom, de többségük magas zsírtartalommal is rendelkezik.
Az édességekben lévõ cukor azon kívül, hogy energiát szolgáltat, semmilyen másértékes tápanyagot nem tartalmaz, ezért a cukrot ?üres? energiának is szoktuk nevezni. A megfelelõ tápanyag ellátottság érdekében fokozottan ügyelni kell a mértékletességre a cukortartalmú ételek, italok fogyasztásában.


Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:


? Ételeket, italokat kismértékben édesítsük cukorral vagy mézzel, de számos közülük édesítés nélkül, natúr formában is élvezhetõ (pl.

Tovább 




Só és sózás



61775_789771_normal


A sóra szüksége van a szervezetnek, de túlzott bevitele növeli bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát, fokozhatja a csontokból a kalciumvesztést, így növelve a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Túlzott bevitele különösen kedvezõtlen ? fõleg a vizenyõ kialakulására hajlamos kismamák esetében ?, ha hiányos kálium és magnézium bevitellel társul.


Az egészség megõrzése szempontjából naponta 2-3 g nátrium bevitelére lenne szükség, amelyet 5-6 g konyhasó fogyasztásával tudunk fedezni.

Tovább 


Zsiradékok
(állati eredetû zsírok és növényi olajok)


61754_776924_normal

Mit kell tudnunk a zsiradékokról?


Megfelelõ mennyiségû, és minõségû zsiradékra a szervezetnek szüksége van, hiszen többek között nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a hormonok képzéséhez, hozzájárul a testhõmérséklet állandó szinten tartásához, és energiát biztosít a szervezet számára.


A zsiradékhoz egyrészt a fõzéshez, szendvicskészítéshez használatos, illetve az élelmiszerekben lévõ ?látható? és ?rejtett? zsiradékok formájában jutunk hozzá.

Tovább 


Mit kell tudnunk a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról?

61730_670267_normal

A zöldségfélék, gyümölcsök bõséges fogyasztása az egészséges táplálkozás gerincét képezik. A zöldség-és fõzelékfélék, valamint a gyümölcsök többsége a hüvelyesek kivételével, energiaszegény és magas víztartalommal rendelkezik. A zöldségféléknek és gyümölcsöknek elenyészõ a zsiradék és fehérje tartalma. Többségüknek a szénhidrát tartalma is alacsony, a burgonya, kukorica, zöldborsó, banán és a szõlõ kivételével.

Tovább 

Húsok, húskészítmények, halak, tojás

61736_549454_normal

Mit kell tudnunk a húsokról, a halakról és a tojásról?


Táplálkozásunkban a húsféléknek jelentõs szerepük van, értékes fehérje-és egyes vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt. Fehérjébõl 100 g húsféle átlagosan 20 grammot tartalmaz. A különbözõ húsoknak fajtától és húsrésztõl függõen eltérõ lehet a zsírtartalmuk(1-40 g/ 100 g).

Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12 -vitamin szükséglet mintegy 70%-át húsokkal és húskészítményekkel tudjuk fedezni.

Tovább 

Mit kell tudnunk a tejtermékekrõl?

61702_073854_normal

A tej és a tejtermékek alapvetõ fontosságúak az egészséges táplálkozásban, különösen a fejlõdésben lévõ gyermekek, várandós-szoptató anyukák számára.


Jelentõs forrásai a magas biológiai értékû, könnyen emészthetõ fehérjéknek, amelyeknek közel felét táplálkozás élettanilag nélkülözhetetlen, ún. esszenciális aminosavak alkotják. Ezekhez az aminosavakhoz csak a táplálékaink útján tudunk hozzájutni.

Megfelelõ mennyiségû fogyasztása hozzájárul a szervezet napi B2-, B6-, B12-, A-vitamin, cink, magnézium, kalcium igényének fedezéséhez.

Tovább 

Mit kell tudnunk a gabonafélékrõl?

61693_387109_normal

A gabonafélék és gabonaalapú termékek, más néven cereáliák az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóelemei.


Fontos összetett szénhidrát, élelmi rostforrásaink, és egyes ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak. Ilyen szempontból közülük is értékesebbek a teljes értékû gabonafélék. Ide tartoznak a teljes õrlésû lisztbõl készült barna-, korpás-, magokkal dúsított kenyérfélék, pékáruk, a gabonapelyhek, a teljes gabonaszemet tartalmazó õrlemények, natúr gabonapelyhek, müzlik, zabkorpa, hajdina, köles stb.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu