Egészséges táplálkozás: blog

Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 152 fő
  • Képek - 51 db
  • Videók - 140 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 152 fő
  • Képek - 51 db
  • Videók - 140 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 152 fő
  • Képek - 51 db
  • Videók - 140 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a .......Köszöntsük egymást klub ... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 152 fő
  • Képek - 51 db
  • Videók - 140 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

.......Köszöntsük egymást klub ... vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

.......Köszöntsük egymást klub ... hírei



Táplálkozási tanácsok várandós anyáknak

61860_477008_normal


Egy új élet útnak indítása nagy felelõsség. A gyermeket tervezõ anyának mind lelkileg, mind testileg fel kell készülnie a terhességre. Ideális esetben a várandósságot megelõzi a fogamzásra való felkészülés, mely a tervezett terhességet elõtt legkésõbb három hónappal kezdõdik.


Ezen idõszak alatt, ha szükséges, és eddig még nem tették meg, a szülõknek változtatniuk kell életmódjukon, el kell hagyni a káros szenvedélyeket, olyan étrendet ajánlott kialakítani, amely a születendõ gyermek számára az optimális feltételeket biztosítja. Az életmódbeli és étrendi változtatások nem kizárólag az édesanyát érinthetik, bár kétségtelen, hogy az õ állapota befolyásolja döntõen a magzat fejlõdését.

Tovább 

Mit tehetünk az étrend kisebb sótartalma érdekében?

61838_517670_normal

  • A megszokott fûszereken kívül a különbözõ fûszernövények széleskörû felhasználásával, változatosabbá tehetjük ételeinket, és a különféle ízesítési eljárások alkalmazásával csökkenthetõ az ételkészítéshez felhasznált só mennyisége.
  • A készételek után sózását, és a friss zöldségfélék sózását tanácsos elhagyni.
  • Ételkészítés közben óvatosan, kóstolás mellett ajánlatos sózni.
  • Törekedjünk a zöldségek valódi ízének megismerésére!

Tovább 

 



Gyakorlati tanácsok a kíméletes és zsírszegény ételkészítéshez


61832_042156_normal


Az ajánlott konyhatechnológia jellemzõi:

  • kíméletes a táplálékokban lévõ értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz
  • nem igényel túlzott mennyiségû hozzáadott zsiradékot
  • egészségre ártalmas anyagok nem keletkeznek
  • a megszokottnál kevesebb konyhasó kerül felhasználásra
  • kifogástalan élvezeti értéket biztosít


Gyakorlati tanácsok

  • A kíméletes ételkészítési eljárások közül ajánlatos a párolás, ami egyesíti a fõzés és a sütés elõnyös tulajdonságait, gazdagabb ízhatás, magasabb tápérték érhetõ el alkalmazásával.

Tovább 

A vitaminok szerepe, és forrásai

61753_352547_normal

  • A-vitamin(retinol):növekedésben, csont,-fog-, hám-, kötõszövet fejlõdésében, bõr és nyálkahártya-, immunrendszer-és retina (szem ideghártya) mûködésében, Forrásai:tej, tejtermékek, vaj, margarin, hús, máj, vese, halmáj, tojássárgája
  • Karotin (A-vitamin elõanyaga): antioxidáns hatás, Forrásai: sötétzöld, mélysárga, piros zöldségek és gyümölcsök (pl.: paradicsom, pritaminpaprika, endíviasaláta, mángold, paraj, zöldpetrezselyem, rebarbara, sóska, sütõtök, feketegyökér, kajszibarack, sárgadinnye)
  • D-vitamin (kalciferol): csontképzõdésben, fogak épségének megõrzésében, segíti a Ca és a P beépülését a csontba, Forrásai: halak, halmáj olaj, kaviár, tej, tejtermékek, máj, tojás, margarin
  • E-vitamin: antioxidáns hatás, növekedésben, sebgyógyulásban, a sejtmembrán-, izomzat-, szív ­és érrendszer-, bõr egészségének védelmében, termékenységben, Forrásai: olajos magvak, hüvelyesek, növényi olajok, búzacsíra
  • K-vitamin (fillokinon): csontképzésben, véralvadásban (az anyatejbe nem választódik ki, így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemõ számára bevitellel kell biztosítani az újszülöttkori vérzéses betegségek megelõzése céljából), Forrásai: paraj, paradicsom, borsó, brokkoli, káposzta, fejes saláta, tejtermékek, máj
  • C-vitamin: (aszkorbinsav): antioxidáns hatás, immunrendszer mûködésében, növekedésben, szöveti regenerációban, sejtvédõ hatás, sebgyógyulásban, hormonképzõ- désben, segíti a vas-, cink ? és réz felszívódását, Forrásai: citrusfélék, kivi, fekete ribizli, piros ribizli, csipkebogyó, szamóca, málna, eper, egres, cukordinnye, zöldpetrezselyem, zöldpaprika, paradicsom, burgonya, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, sóska, brokkoli
  • Folsav: vérképzésben, emésztõrendszer és szájnyálkahártya épségének megõrzésében, enzimmûködés serkentése, sejtosztódás elõsegítése, magzatvédõ hatás, fejlõdési rendellenességek kivédése, Forrásai:máj, élesztõ, tojássárgája, teljes õrlésû gabonafélék, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack
  • B1-vitamin (tiamin): szénhidrátok lebontásában, idegrendszer energiaellátásában, Forrásai:Teljes kiõrlésû gabonafélék, élesztõ, hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska, tej és tejtermékek, sertéshús, belsõség
  • B2-vitamin (riboflavin): szénhidrát-, fehérje-és zsíranyagcserében, nyálkahártya épségének biztosításában,Forrásai: fehérje-és tej, tejtermékek, tojás, hús, hal, máj, gabonafélék, hüvelyes, élesztõ, olajosmagvak, zöldségek és gyümölcsöknagy része
  • B6-vitamin (piridoxin):Enzimek mûködésében, fehérje-és zsíranyagcserében, vérképzésben, idegrendszeri mûködésben Forrásai:belsõség, hal, marhahús, tej, tejtermékek, tojás, élesztõ, teljes õrlésû gabonafélék, búzacsíra, szárazhüvelyesek, szója, brokkoli, káposzta, olajos magvak, földimogyoró,csonthéjasok, dinnyefélék
  • Niacin: szénhidrát-, zsír-és fehérje anyagcserében, Forrásai: hús, hal, máj, tojás, teljes õrlésû gabonafélék, élesztõ, hüvelyesek, olajos magvak, avokádó, datolya, füge, szilva
  • B12-vitamin (kobalamin): szénhidrát anyagcserében, ideg- és emésztõrendszer mûködésének biztosításásban, vörösvértestképzésben, Forrásai:tej, sajt, hús, hal, tojás, belsõség
  • Biotin (H-vitamin): enzimalkotó, a fehérje-, zsír-és szénhidrátanyagcserében , haj- és szõrzetnövekedésben fontos, Forrásai: ­hús, tojássárga, belsõség, teljes õrlésûgabonafélék, élesztõ, d
  • Pantoténsav: enzimalkotó a szénhidrát és zsíranyagcserében, sebgyógyulásban, bõr és haj épségének biztosításában, szteroid hormonok-, koleszterin és vérfestékek elõállításában, Forrásai:máj, vese, hús, élesztõ, tojás,teljes õrlésû gabonafélék, száraz hüvelyesekForrás: www.oeti.hu

Tovább 



Fõbb tápanyagok - Mi is az a koleszterin, fehérje, szénhidrát...??

61802_119303_normal


Fehérjék

Nagy molekulájú, nitrogéntartalmú vegyületek, amelyek aminosavakból épülnek fel. A fehérjék eltérõ biológiai értékûek lehetnek, amelyet az esszenciális aminosavak mennyisége, és a szervezeten belüli hasznosulás határoz meg.

A sejtek fontos építõanyagai, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotó elemei, kolloid tulajdonságaik miatt jelentõsek a víz megkötésében, szállításában, és más tápanyagok szállításában, valamint energiaforrásként is hasznosulhatnak.

Tovább 



A
z élelmiszer adalékanyagokról

61804_609249_normal


A termékek címkéjén az összetevõk között megtaláljuk az E-számokkal is jelzett, az elõállítás során felhasznált adalékanyagokat.

Az ?E-számok? Európa országaiban egységes jelöléssel rendelkezõ adalékanyagok, amelyek azért is kapták ezt a jelölést, hogy az arra érzékeny, allergiás fogyasztók a címkérõl minden körülmények között leolvashassák, ha számukra veszélyes anyagot tartalmaz az élelmiszer. Az adalékanyagokat az élelmiszer tulajdonságainak kedvezõ irányba történõ befolyásolására alkalmazzák.

Tovább 



Mire figyeljünk oda vásárláskor?

61801_219591_normal


Elsõdleges szempont, hogy jó minõségû, biztonsággal elfogyasztható élelmiszereket vásároljunk.


Ennek érdekében tanácsos az alábbi szempontokat figyelembe venni az áru kiválasztásakor.


  • A termék minõségét részben a külseje alapján, ránézésre ítélhetjük meg. Mindig friss, ép zöldségfélét, gyümölcsöt válasszunk, csomagolt termékek esetén gyõzõdjünk meg a csomagolás épségérõl.
  • Fontos szempont, hogy a terméket az üzletben megfelelõ körülmények között legyen tárolva.

Tovább 



A bioélelmiszerekrõl

61743_962180_normal

A bio-, illetve organikus élelmiszer ellenõrzött ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelõen elõállított termék, amely rendelkezik az ellenõrzõ-tanúsító szervezet tanúsítványával és a termékcímkéjén megtalálható az ellenõrzõ szervezettõl származó jelölés.


A jelölésben megtalálható:

  • a szervezet neve,
  • a HU-ÖKO-01, vagy a HU-ÖKO-02 kódszáma,
  • az ?Ellenõrzött ökológiai gazdálkodásból? vagy ?Ellenõrizte: (kódszám) felirat.

Tovább 



Mit kell tudnunk a folyadékfogyasztásról?


61723_089839_normal


A szervezet zavartalan mûködéséhez a folyadékfelvétel (ételek, italok útján) és a folyadékleadás (vizelet-, székletürítés, párolgás, légzés) egyensúlyára van szükség.


Ezt az egyensúlyi állapotot egyéb tényezõk is befolyásolják, például a fizikai aktivitás, éghajlat, külsõ hõmérséklet, szaunázás, láz, hasmenés és a hányás.Ha felborul a folyadékháztartás egyensúlya, csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítõképesség.

Tovább 



Édességek és cukor

61711_477364_normal


Mit kell tudnunk az édességekrõl és a cukrokról?


Az édes ízt szinte mindenki szereti, azonban a sütemények, édességek közös jellemzõje a magas szénhidrát tartalom, de többségük magas zsírtartalommal is rendelkezik.
Az édességekben lévõ cukor azon kívül, hogy energiát szolgáltat, semmilyen másértékes tápanyagot nem tartalmaz, ezért a cukrot ?üres? energiának is szoktuk nevezni. A megfelelõ tápanyag ellátottság érdekében fokozottan ügyelni kell a mértékletességre a cukortartalmú ételek, italok fogyasztásában.


Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:


? Ételeket, italokat kismértékben édesítsük cukorral vagy mézzel, de számos közülük édesítés nélkül, natúr formában is élvezhetõ (pl.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu